Monday, February 7

Temuduga Kastam Diraja Malaysia

Sumber pic: kastam diraja.

Kali ini tentang pengalaman temuduga kastam diraja malaysia.
Kategori : kerjaya, temuduga.

Disini Sofea nak kongsi pengalaman dengan rakan-rakan di luar yang telah mengikuti temuduga Kastam sama ada jawatan Pembantu Penguatkuasa Kastam,Penolong Pegawai Kastam mahu pun Penguasa Kastam.

Kini Kastam memperkenalkan sistem baru iaitu Pemeriksaan Fizikal sebelum di temuduga oleh Pegawai Kastam.

Ini juga di gunakan untuk melakukan penapisan calon yang ramai memohon jawatan ini di samping untuk melahirkan Pegawai Kastam yang cergas dan cerdas. Jom kita ikuti pengalaman menghadiri kerja dalam mengikuti temuduga ini.


Minggu lepas Sofea telah bertanya pada kawan-kawan yang pernah hadiri temuduga kastam. Terlebih dahulu saya ucapkan ribuan terima kasih atas ketelusan dan ketelitian yang di buat oleh pegawai-pegawai kastam yang melakukan pemeriksaan fizikal dengan teliti.

Walaupun rakan sofea itu kecundangan atau gagal atas sebab pemeriksaan fizikal tetapi Sofea berasa puas hati dengan proses temuduga yang di jalankan kerana sebelum ini saya pernah mengikuti temuduga untuk Perajurit Muda TUDM tetapi pegawai yang memeriksa begitu mesra sehingga Sofea pun kecundang. haha. Ok, di sini Sofea senaraikan:

PANDUAN PEMERIKSAAN FIZIKAL DAN PANCAINDERA

ARAHAN KEPADA CALON

1. Pada hari ujian calon hendaklah membawa perkara berikut:-
i) Surat Penggilan Pemeriksaan Fizikal Dan Pancaindera.
ii) Dokumen Pengenalan Diri.
iii) Kemeja T.
iv) Kasut Sukan
vi) Seluar Sukan ( Track Suit).

2. Calon mestilah mematuhi arahan ketua penguji.

Calon hendaklah berada di pusat pemeriksaan fizikal 15 minit sebelum pemeriksaan di mulakan.

KANDUNGAN PEMERIKSAAN FIZIKAL DAN PANCAINDERA

1.Perkara-perkara yang diuji:-

a) Pemeriksaan Ukuran Badan

i) Ketinggian (1.57 meter/157 cm ke atas)
ii) Berat Badan
iii)Body Mass Index (BMI) 19-26 (Calon KPSL BMI 19-29.9)
BMI sofea tak cukup la.dapat 17 je.maklumlah, dah makan hati, memang kurus...hehe
iv) Ukuran Dada (biasa & tarik nafas) ( Calon wanita dikecualikan)

Pemeriksaan Penglihatan (calon KPSL di kecualikan)

i) Jarak Penglihatan "Visual Acuity" 6/9 ( Tanpa memakai cermin mata atau kanta lenkap (contact lense")
ii) Pengecaman Warna.


c) Pemeriksaan Tubuh Badan dan Gaya Berjalan

i) Jari,tangan,kaki dan lain-lain anggota berkeadaan baik
ii)Berkawad

Okay dah abis baca bahagian di atas,kini Sofea akan huraikan satu persatu pada bahagian berkenaan agar ianya jelas bagi calon yang mungkin esok, hari ini atau lusa yang akan mengikuti temuduga kastam ini. Sofea akan huraikan pada bahagian pemeriksaan fizikal ini.

1) Pada hari temuduga tersebut, Sofea sarankan lelaki dan perempuan pakai terus pakaian sukan daripada memakai pakaian formal.Ini kerana calon akan menjalankan sesi pemeriksaan fizikal terlebih dahulu sebelum menjalankan sesi temuduga oleh Pegawai-Pegawai Kastam. Apabila calon lulus ujian pemeriksaan fizikal barulah calon di kehendaki memakai pakaian formal.Jangan lupa membawa pakaian formal calon juga ketika pergi temuduga pada hari tersebut.

Ketinggian

Jika Ketinggian calon di bawah 1.57 meter or 157 cm.Terus terang Sofea katakan baik calon tak usah pergi ke menghadiri temuduga tersebut. Ini kerana walaupun tinggi calon contohnya 1.56 meter ke, 155.99 ke tetap juga akan di tolak. Jika calon capai tahap ketinggian ini,maka sia-sia sajalah pergi temuduga tersebut. Calon mesti sewajibnya tinggi adalah 157 cm atau 1.57 meter ke atas. Jika calon lulus melepasi tahap pemeriksaan ini calon akan pergi ke peringkat pemeriksaan Berat Badan.

Berat Badan

Berat minimum yang di perlukan:
-untuk lelaki adalah 48 kg dan
-Untuk perempuan 46 kg.

Setelah nilai berat dan tinggi calon di catatkan. Maka proses pengiraan BMI akan di buat.

BMI yang di tetapkan adalah 19-26 sama ada lelaki mahu pun perempuan.

Jika BMI calon mendapat seperti 18.99 ke,26.12 ke,26.01 ke calon tetap akan di tolak. Di sini tiada kompromi untuk nilai ini.Calon mesti berada dalam kalangan BMI 19-26.Jika calon dah tau nilai BMI so Sofea sarankan tak usahlah pergi temuduga buang masa sahaja. Jika nak pengalaman Sofea nasihatkan pergi je tetapi calon tetap akan tersingkir pada masa pemeriksaan tersebut.Tak lepas pemeriksaan "NO Temuduga". Jika calon lulus bahagian ini calon akan pergi ke peringkat ukuran dada.

Ukuran Dada

Pada bahagian ini calon wanita di kecualikan.Hanya untuk lelaki sahaja.Nilai untuk ukuran dada yang di tetapkan adalah:

Berkeadaan Baik = 79
Semasa Tarik Nafas = 84

Jika calon berkeadaan biasa adalah 78.99 ke,78.90 ke dan semasa menarik nafas 84.99 ke,84.90 ke tetap akan di tolak.Nilai yang di perlukan mestilah atas 79 berkeadaan baik dan 84 ke atas semasa menarik nafas.Jika calon lulus bahagian ini calon akan di di periksa pada bahagian penglihatan mata.

Pemeriksaan Mata

Jika calon menggunakan kanta lengkap or contact lense atau bercermin mata tak usahlah pergi mengikuti temuduga itu kerana jika anda menyebut huruf yang salah bermakna calon punya mata yang rabun. Jika mata dah tahu rabun tak usahlah menghadiri temuduga.Begitu juga dengan pengencaman warna di jalankan setelah selesai jarak penglihatan diperiksa.Jika calon lulus pada bahagian ini calon akan pergi ke peringkat pemeriksaan tubuh badan dan gaya berjalan.

Pemeriksaan Tubuh Badan dan Gaya Berjalan

Jika calon rasa jari,tangan,kaki cacat,bengkok ke atau kaki ada besi ke lebih baik calon maklumkan kepada pegawai pemeriksa terlebih dahulu.Pada bahagian ini calon akan dilihat dari segala aspek seperti jari jangan bengkok,tangan tu jangan kelihatan bengkok dan sebagainya. Jika pemeriksaan ini lulus calon akan di kehendaki melakukan Kawad. Jika kawad di buat dengan betul calon akan berjaya jika tak di buat dengan betul calon akan di tolak juga.

Jika calon lulus pada semua peringkat ini TAHNIAH SOFEA UCAPKAN calon akan pergi ke peringkat temuduga oleh Pegawai-Pegawai Kastam.Oleh itu bersedialah anda dengan pakaian formal setelah tadi memakai pakaian sukan untuk melakukan pemeriksaan fizikal.

Di sini Sofea harap carilah info tentang Kastam ini dan soalan yang di tanya bergantung kepada pegawai penemuduga tersebut.Kekadang mereka tak bertanya tentang Kastam tetapi perkara lain seperti :

Bagaimana meningkatkan ekonomi negara?
Bagaimana membenteras penyeludupan?
dan banyak lagi.

Oleh itu siapkan diri calon dengan pelbagai info.

SELAMAT BERJAYA DAN TAHNIAH SOFEA UCAPKAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMUDUGA INI.

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ketahui Bagaimana Rahsia Orang Biasa Buat Duit Automatik Hanya Dari Rumah !!

100 88 Yang Pertama Mendaftar Akan Mendapat Siri Panduan Buat Duit Secara PERCUMA!

Sila isikan nama dan email anda dibawah:

Laporan Sulit #1: "Rahsia Bodoh Teknik Side Income Buat Duit Dari Rumah Secara Automatik DiRumah!" Laporan Sulit #2: "Sistem Buat Duit RM3,260 Dalam 30 Hari Cara Senang!"
Nama:
Email Utama:

I fully respect your email privacy!