Tuesday, March 5

Persoalan Kenapa polis? Kenapa Bukan tentera?


Persoalan Kenapa polis? Kenapa Bukan tentera?

1) Jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara langsung sebagai kerajaan yang sah yang mengisytiharkan perang kepada kita.

3) Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa.


Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna :

1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)


3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduhan di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. 

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain. Alamatnya: Polis Takkan Boleh Campurtangan lagi...


-------------------------------------------------------

P.S: Pembaca sekalian, bukannya Atm tidak mahu masuk campur,dan.. bukannya mereka TIDAK BUAT KERJA MEREKA, tetapi  mereka ada "cara mereka tersendiri" memerangi penjenayah ni. 

P.P.S : Penulis menasihatkan supaya anda tidak memberikan sebarang maklumat rahsia pertahanan negara. Kelak anda juga yang 'sakit'..  ATM mempunyai cara tersendiri dan mereka dah pun 'dilatih' di mana ketika anda sedang berseronok bermain roller coaster di Genting Highlands, mereka berlatih 'penuh kudrat' untuk pertahanan negara kita.. Kalau nak tahu apa yang penulis nasihatkan, anda sertailah Angkatan Tentera Malaysia. 

Berterima kasihlah pada budak-budak tentera......walaupun anda tak suka.

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ketahui Bagaimana Rahsia Orang Biasa Buat Duit Automatik Hanya Dari Rumah !!

100 88 Yang Pertama Mendaftar Akan Mendapat Siri Panduan Buat Duit Secara PERCUMA!

Sila isikan nama dan email anda dibawah:

Laporan Sulit #1: "Rahsia Bodoh Teknik Side Income Buat Duit Dari Rumah Secara Automatik DiRumah!" Laporan Sulit #2: "Sistem Buat Duit RM3,260 Dalam 30 Hari Cara Senang!"
Nama:
Email Utama:

I fully respect your email privacy!